Провітрювання при зачиненому вікні

30.12.2010

Людині необхідно 20 м.куб. свіжого повітря на годину для забезпечення нормальної життєдіяльності та підтримки достатньої працездатності. Нестача кисню впливає на здоров’я та підвищує втомлюваність присутніх у закритому приміщенні людей.

Тривалий час у всьому світі використовувалась так звана «столярка» - вікна з дерева з негерметичними притворами, що забезпечувало постійний притік свіжого повітря в приміщення. З цієї ж причини власники старих вікон не знали проблеми конденсату та плісняви.

Сучасні пластикові, дерев’яні та алюмінієві вікна досить герметичні. На жаль, дана основна перевага нових вікон є і їх основним недоліком. Наслідками недостатнього повітрообміну є надлишок вуглекислого газу, нестача кисню, надлишкова волога, конденсат на склі та підвіконні, пліснява на відкосах та інші негативні речі.

Ці проблеми не мають відношення до якості сучасних вікон і в даній ситуації виробники можуть рекомендувати тримати стулки вікон постійно в режимі «мікропровітрювання». Але провітрювання приміщення простим відкриванням вікна, навіть в режимі «мікропровітрювання», створює негативні наслідки:

  • Забруднення приміщення пилюкою та потрапляння у нього алергенного пилка рослин;
  • Зниження звукоізоляції (з 30-35 дБА до 17-18 дБА), що так старанно посилювалась завдяки дорогим склопакетам;
  • Холод та протяги, так як циркуляція холодного повітря відбувається над підлогою;
  • Втрата безпеки приміщення як для зовнішнього проникнення на нижніх поверхах, так і для перебування у приміщенні дітей на верхніх поверхах.

Все це призводить до того, що попри всі переваги герметичних вікон, Ви відчуваєте дискомфорт при вентиляції приміщення та рідко використовуєте можливості вікна для провітрювання.

З запізненням на кілька років за фронтом поширення євровікон іде хвиля поширення спеціальних вентиляційних пристроїв – провітрювачів для сучасних вікон. Віконні провітрювачі дають змогу вирішити всі вищенаведені проблеми:

  1. Провітрювач забезпечує приток у приміщення 25-30 м3 свіжого повітря за годину при закритому вікні.
  2. Забезпечує достатню звукоізоляцію.
  3. Не створює протягів в зоні знаходження людей, оскільки повітрообмін відбувається в підстельному просторі.
  4. Приток свіжого повітря відбувається постійно, тому не з’являється волога на склі та стінах.
  5. Зникає загроза появи грибка та плісняви на стінах.
  6. Провітрювачі мають невеликий розмір та не порушують естетичний вигляд вікна.

Повернення до списку