Як утворюється цвіль

30.12.2010

Якщо при незмінному тиску концентрація парів води в повітрі буде поступово збільшуватися, при деякій його температурі (так звана точка роси), пара почне конденсуватися (досягне насиченого стану). Чим вище температура повітря, тим більше вологи воно здатне поглинути, перш ніж настане його насичення водою.

З'являється вогкість на найхолодніших поверхнях приміщення. Чим менша відносна вологість повітря, тим нижча точка роси.

Так, взимку, при найбільш імовірній вологості в квартирі RH = 30% і температурі повітря 20 ° C значення точки роси буде всього 2 ° C. А от якщо ви поставили додатковий радіатор, обзавелися зволожувачем повітря і створили комфортні умови: t = 24 ° C і RH = 60%, точка роси підніметься до 16 ° C.

Що в результаті?

На поверхні палітурки з трикамерного ПВХ-профілю і склопакета, звернених до приміщення, температура складе 10-12 ° C при -26 ° C на вулиці. Значить, в першому випадку до "плачу" вікна (розпочнеться на ділянках з температурою 2 ° C і нижче) дуже далеко, а в другому - він гарантований (починається при 16 ° C).

Тому, якщо після установки нових вікон у вас з'явилася сирість, звинувачувати огульно віконників - справа явно несправедлива. Треба розбиратися в конкретних обставинах.

Приклад: при відносній вологості повітря 50% і його температурі 20 ° С точка роси буде 9,3 ° С, а цвіль з'явиться на поверхнях з температурою нижче 12,6 ° С.


За даними Інституту віконних технологій ift Rosenheim, Німеччина


Повернення до списку