Чому вікна «плачуть»?..

30.12.2010

Наші будинки побудовані так, що вентиляція квартир відбувається за допомогою природної витяжної канальної вентиляції, тобто відпрацьоване повітря видаляється назовні безпосередньо із зони його найбільшого забруднення (з кухні, ванної кімнати ...) через вентиляційні канали.

Його заміщення відбувається за рахунок зовнішнього повітря, що надходить через нещільності зовнішніх огороджень (головним чином віконного заповнення) усіх приміщень квартири і нагрівається системою опалення. Таким чином забезпечується повітрообмін в усьому її обсязі.

Якщо раніше приплив свіжого повітря в приміщення відбувався за рахунок щілин у дверях і старих дерев'яних рамах, то сучасні герметичні вікна цю можливість повністю виключили (забезпечують дуже щільне замикання). Вони роблять нашу квартиру набагато тепліше, захищають її від вуличного шуму, але при цьому докорінно змінюють умови вентиляції, теплообміну і мікроклімат усередині приміщення.

Герметичні вікна перешкоджають «природним» протягам, що утрудняє відведення зайвої вологи з приміщення і може призводити до випадання конденсату в самих холодних місцях стіни і на склі.

Використане повітря, в результаті життєдіяльності, є зволоженим (дихання людей, приготування їжі, полив рослин, купання тощо) і містить велику кількість забруднень, які утворюються в процесі випаровування з поверхонь штучних виробів (паласи, килими, гардини, шпалери, лаковані поверхні і меблі).

Використане повітря втрачає цінність свіжого повітря, стає шкідливим і навіть небезпечним для людей. Надмірна кількість вологи служить причиною розвитку важких в усуненні грибків, які, у свою чергу, виділяють шкідливі для здоров'я людини субстанції.

Джерела вологоутворення:

* Людина, в стані спокою 40 г / год;

* Людина, зайнята господарством 90 г / год;

* Квітка в горщику (серед. розміру) 10 г / год;

* Готування і прибирання, миття 1000г/ год;

* Пральна машина 300 г / год;

* Душ / Ванна 2600 г / год;

* Вільна водна поверхня 200 г / год.


Повернення до списку